sosyal sorumluluk Ameliyathane
29 Nisan 2024

resim3resim2Resim1



Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de engelli bireyler toplumun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Engelli insanlar, dünya çapında, bir engeli olmayan insanlarla kıyaslanınca, daha kötü sağlık durumuna, daha düşük eğitim başarısına, daha yüksek yoksulluk oranlarına sahiptir. Ayrıca engelli çocuk sahibi ebeveynlerin daha çok sosyal destek almaları ve toplumun kırılgan kesimini oluşturdukları bilincini taşımaktayız. Holistik yaklaşımla bireyi engelli çocuk olarak değil tüm aile olarak ele almak gerektiği, en azından oral tedavi ve hijyen sorununun tarafımızca sağlanması yönünde bir çalışma başlatılmıştır. Birçoğumuzun kolaylıkla ulaştığı sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım ve bilgi edinme gibi hizmetlere, engelli bireylerin erişmesinde problemler yaşaması bu farkı kısmen açıklamaktadır. Engelliler için yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmalar sadece bir sağduyu meselesi değil, aynı zamanda bir hak ve adalet meselesidir. Çünkü engelli insanlarımızın da yaşamını bağımsız sürdürebilmeleri, toplumun bir parçası olma ve engelli olmayan bireylerle eşit muamele görmeleri onların en doğal hakkıdır. Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımlarının önündeki engelleri kaldırmak ve onların sahip oldukları potansiyeli ortaya çıkarmak için yeterli kaynak ve uzmanlığı bu konuda çalışma yaparak kullanmak Fatma Kemal Timuçin Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olarak sosyal  sorumluluğumuzdur. Bizimde bu noktada  üzerimize düşen görev  engelli vatandaşlarımıza sahip oldukları haklardan faydalanmaları adına imkân ve fırsatları diş hastanesi olarak sunmaktır. Bu sebeple de engelli insanların, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan topluma uyum sağlamaları için yetkili kurumların yenilikçi yaklaşımları doğrultusunda çalışmalar yapması gerekmektedir. Bu bağlamda engelli çocuklarımıza kendi bölgemizde seçtiğimiz pilot okulumuza yılda en az 4 defa oral muayene yaparak engelliliğin aynı zamanda hijyen sorununu da beraberinde getirdiğini bilerek tarama yapılmakta ve ağız içerisinde diş kaybı meydana gelmeden tedavi imkanlarından faydalanmalarını sağlamak temel hedefimiz olmuştur. Ayrıca yapılan anketimizde ailenin demografik yapısı, kısıtlılıkları vb. alınan bilgilerin  ışığında ileriki dönemlerde yapılacak çalışmalarımıza ve çalışmalara kaynak oluşturacağı düşüncesindeyiz. Bizim yaptığımız çalışma denizde kum tanesi kadar olsa dahi bir nebze olsun engelli çocuklarımızın ve ailesinin yaşam standartlarını  yükselteceği kanısındayız. Verilen hizmetin  Süreklilik ve kararlılıkla üzerinde durulması sayesinde engelli çocuklarımızın , bağımsız ve aktif birer birey olarak toplumumuza kazandırılmasını sağlayacak ve ülkemiz menfaatlerine de katkıda bulunulacağı inancını taşımaktayız. Yapılan bu çalışmada Konu ile ilgili öneri ve stratejiler rapora eklenmiştir. Bu süreçte  desteklerini esirgemeyen başhekimliğimize ,okul idarecilerine en içten teşekkürlerimizi sunarız.

 

PROJENİN  AMACI: Engelli Çocuklarımızın diş hekimi koltuğu fobisi olan hastalarımızın diş kayıpları meydana gelmeden önce hastanemizin ameliyathanemizde mevcut   tedavi imkanlarından optimal düzeyde faydalanmalarını, ameliyathane masalarının maksimumum kullanımının sağlanmak.

 PROJENİN  KAPSAMI: Hastanemize yukarıda belirlenen sebepler nedeniyle başvuran tüm hastalarımıza  hizmet vermek.

Evren ve Örneklem( Projenin  evreni):Ameliyathane birimine  yıl içerisinde başvuran ve randevu verilen hastalarımız.

Hedef: Hedefimiz oral tedaviye gereksinimi olan hastalarımızın optimum fayda edinmesi ve ameliyathanenin en iyi şekilde malzeme cihaz ve insan kaynaklarının  kullanımının sağlanması. Ameliyat iptallerinin yıllık  %10 ve altında olması ve verilen randevularla beraber opera edilen hastalarımızın en az %90 ve üzerinde olmasını sağlamak.

 Amaç: Bu projenin amacı hastalarımızın oral tedavilerini sağlarken hastane konforunda uzman ekibimizle beraber en kaliteli hizmetin sunumunun sağlanması, bölgemizde giderek artan nüfusun ihtiyaçlarına ameliyathane kullanım kapasitemizi artırarak üst düzey hizmet sunumu ile beraber hastanemizde sunulan hizmetin kolay erişilebilir, ve görünür olmasını sağlamak.

Bu genel amaç doğrultusunda yıl içerisinde  indikatörlerle (İLK MUAYENE SONRASI İLE TEDAVİLERİN TAMAMLANMASINA KADAR GEÇEN ORTALAMA SÜRE İNDİKATÖR KARTI , İLK MUAYENE SONRASI İLE AMELİYAT YAPILMASINA KADAR GEÇEN ORTALAMA SÜRE İNDİKATÖR KARTI )ile takipleri sağlanmıştır.

 

 ylık ortalama  ameliyathane birimimizde ortalama 111 hasta  GAA altında opera edilmiştir. Hedefimiz ameliyathane kullanım oranımızın %90 ve üzerinde olmasını sağlamak yönünde idi .Ameliyathane hizmetimiz devam etmekte iken artan ihtiyaç ve talep karşısında hastalarımızın ihtiyacına maksimum cevap verebilmek ve bu çalışmayı sosyal sorumluluk  çerçevesinde sağlamak amacı ile ameliyathanemize 1 masa daha eklenerek toplamda 2 masaya çıkartılmış 3 hekim ,4 hemşire 2 temizlik personeli 1 tıbbi sekreter ile hizmetlerimiz devam etmektedir.